pühapäev, juuni 05, 2011

Kitesurf vs. windsurf

Nagu eelmine veinisoovitus reetis, veetsime jälle poolteist kuud oma ilusast keskeast Prantsusmaal. Sellesse ajavahemikku sättisime töiste asjade kõrvale (natuke ettepoole) ka kaks surfireisi 5 tunni kaugusele Vahemereäärde.  Kui aprilli algul oli Eestis merejää kohe-kohe sulamas ja esimesed eesti surfihullud jäätükkide vahel Ristnas slaalomit käisid sõitmas, siis Vahemere ja Atlandi temperatuur 44 laiuskraadil oli juba 16°C.
Talvelgi ei kuku vahemeres veetemperatuur mingi nipiga alla 10 kraadi. Sellepärast ma tahakski sinna oma teist kodu :) See kodu võiks asuda näiteks Languedoc-Roussillon department'is Leucate Port nimelises sadamalinnakeses. Põhjuseid on päris mitu ja kõik nad on seotud ilmastikuoludega, kui hea veinivalik ja odavad hinnad välja jätta. Leucate on tuuliste ilmadega täielik surfiparadiis - pole harv juhus kui viiest mööduvast autost neljal on lauad katusel (see üks ilma surfilaudadeta oli ilmselt lohetaja ja lohet ei transpordita auto katusel vaid seljakoti suuruses pambus). Surfispot'e on 10km lõigu peale rohkem kui terves Eestis kokku. Surfituul puhub vabalt valitud päeval tõenäosusega 35-50%. Kes tahab flat'i, leiab võimalusi 10km läbimõõduga lahesopi erinevaid spotte läbi kammides omale sobiva, kes tahab laineid, leiab neid kirde ja edela vaheliste tuultega avamere lõputult pikkadest  liivarandadest - Ristna sarnast lainet võid nautida mitte 100m laiusel alal vaid kui tahad, siis kilomeetreid.
Last but not least - Leucates on olemas LIDL toidupood odava energiajoogiga, hahahaa :)
Ülemisel fotol on näiteks üks paljudest Leucate piirkonna flat'idest lahesoppidest, kus antud päeval puhus tuul stabiilselt üle 15m/s. Sellise tuule tekkele aitavad kindlasti omaltpoolt kõvasti kaasa eemal paistvad mäed ja igasugu temperatuuride erinevused - vesi 20, õhk varjus 25-30, päikese käes veel poole kuumem. Samas üleval mäeharjadel paistab veel isegi lund olevat. Siin ei ole küll Maui laineid, kuid kõik muu on siin olemas. Vaata Leucate tuuleolusid ka Windgurust!


Peen fotovarustus oli küll kaasas, aga ega seda välja eriti ei võetud. Pooleteise kuu pikkuse reisi jooksul tehtud napp pooltuhat fotot kõneleb enda eest. Fotokas sai Multivanist voodi alt välja otsitud vaid äärmuslikes wow-efektiga olukordades nagu öine Eiffeli torn või 15 meetri kõrgusel taeva all lendlevad kitesurfarid. Aga parem vähe pilte kui mitte ühtegi.

Kui varem Eestis nähtu põhjal paiknes kitesurfing minu spordialade igavuse skaalal kohe peale bowlingut, trips-traps-trulli, nooleviskamist, piljardit, maratonijooksu, kiirkäimist selliste aladega ühel pulgal nagu mountain-bike, kabe-male, krossijooks, naisekandmine, jpt, siis Leucate lohespotti külastades langes kitesurfing minu igavate spordialade edetabelis tubli 30 kohta tahapoole. Lohedega tehti rahva silme all 10-15m kõrgusi ja oma 50m kaugusele küündivaid õhulende.  Aga poodi lohet ostma need ikka ei aja, tee mis tahad Lohe jääb loheks. Lohetavad ainult "lohed", kes ei viitsi surfilaua peal seismist ära õppida. Tõsi, lohel on ju mõned suured eelised:
  • Ilmselt on tegu kõige kergemini kaasaskantava varustusega, mille abil vee peal liuelda saab. Kui neljakesti surfireisile minnes vajad vähemalt Multivan'i, siis lohetama saab minna hea tahtmise korral ka Opel Corsaga.
  • Lohe on odav lõbu võrreldes purilauaga
  • Lohe jaoks pole "kõva pauku" (so. surfarite slängis kõva tuul) vaja
  • Lohelaual pole uime, mida alt ära sõita
  • Lohega saab taeva all hõljuda, vt ülemist fotot :)
  • Lohega võib sõita tehisjalaga, vt. fotot glisseerivast tehiskoivaga kitesurfarist.
  • Lohelaua uim on lühike, selle taha ei jää kapsas, kaalikas ega porgand ja seda ei saa alt ära sõita vastu kivi.
Kutsun minagi siinkohal üles kõiki, kes ei viitsi windsurfi valuliste algusaastate tõttu õppima hakata, proovima julgelt lohet! Aga kes juba purjelauale sõrme on andnud, see seda enam tagasi ei saa. Pigem tuleb sul aja möödudes loovutada ka terve käsi ning "halvimal" juhul haarab ta sind tervenisti enda lummusesse seniks kuni kirstukaas pealt kinni kruvitakse, mille illustratsiooniks tänane viimane foto :)

Kahjuks ei olnud mul fotokat käes kui puu taha pükse vahetama läinud naisterahvas taganes ja taganes parimat peidupaika otsides ühe põõsa taha seljaga meie poole ning arvates end leidnud ideaalse paiga pükste vahetamiseks, ajas ta 20m kaugusel üle õla vaatamata stoilise rahuga perse meie poole paljaks ning vahetas rahulikult kalipso alukate vastu ning astus seejärel meid märkamata tuldud teed tagasi.

Veinisoovitus: Baron de Lestac, Bordeaux

Saabusin äsja jälle Prantsusmaalt uute veinikogemustega. Kui 2009 a algul Prantsusmaale minnes oli vein minu jaoks lihtsalt kibe alkohoolne jook, siis nüüd olen ma veinikuradi kümne küüne tugevas haardes juba kolmandat aastat ja maitseeelistused hakkavad välja kujunema. Nüüd mai keskel avastasin enda jaoks täiesti uue veininüansi - tammevaadis laagerdunud valged kuivad veind. Poelettidel on valged kuivad veinid äratuntavad rohelise või rohekaspruuni selgelt läbipaistva pudeli järgi. Tammevaadile viitab prantsuse veinide puhul fraas: Vinifié en Futs de Chéne või Eleve en Futs de Chéne.  Teistes keeltes võib kohata tammevaadis laagerdunud veini sildil järgmisi väljendeid:

Crianza
Reserva
Gran Reserva
Roble, Barrica, Oak Aged
Riserva
Fermented in oak vats (valgete veinide puhul)

Veiniinfo nautimus.ee kodulehekülg kirjeldamas minu lemmik veini:

Baron de Lestac Blanc Eleve en Futs de Chene Bordeaux
Viinamarja sort: Sauvignon Blanc, Semillon, Muscadelle
Aastakäik: 2007
Maht: 750 ml
Kangus: 12%


Keskmise täidlusega, küps, kuiv, väga aromaatne valge vein
  • vein on laagerdunud mõned kuud tammevaadis
  • aroom on kompleksne, rikas. Tunda on valgeid marju, puuvilju, vanilli
  • maitse on keskmise täidlusega, väga heas balansis. Suurepärane harmoonia värskuse, täidluse ja tamme vahel.
  • suurepärane näide korralikust tammes laagerdunud Bordeaux valgest veinist

Kui Baron de Lestac'i punane vein on Cabernet Sauvignon'i ja Merlot'i kompott ja roosasse on segatud lisaks veel Cabernet Franc'i, siis Baron de Lestac blanc pärineb Sauvignon'i ja Semillon'i viinamarjadest.

Viimase prantsusmaa nädala jooksul jõime seda veini igapäevaselt grilli kõrvale. Vein oli saadaval kõigi suurte poodide veiniriiulitel hinnaga ca 4€/pudel.

Kuigi olime oma Multivan'iga ja käru oli ka taga, siis tegin suure vea ja tõin kaasa vaid 9 pudelit! Käisime küll Castel Freres'e veinitehases Bordeauxi küljeall, aga selgus et see on suur tehas, millel puudub tehasepood.

Kaasa ostetud pudelid rabasime Intermarche veinilettidelt ja need pärinesid partiist, mis oli kõvasti vähem tammelaagerdumist saanud, aga vaatamata sellele hüva kesvamärjuke.

Kui mõni veinisõber suudaks nüüd selle peale öelda, et kui sulle meeldib SEE, siis sulle meeldib kindlasti ka TOO, siis ma oleksin jube tänulik. Kõike veine ise lihtsalt ei suuda järgi proovida.

Thanks for visit !