pühapäev, november 20, 2011

Hetkeline kaalutaolek

On võimalike suurte muudatuste aeg, break-point. Prantsusmaal on äri kokku kuivamas ja samal ajal kui on Rootsi kohal auramas ahavtlustepilv.  Korralikku tormi pole ka ammu olnud, aga ega torm taeva jää!  Täpsemalt öeldes on Prantsusmaal kehvad ajad, kuna sajad tuhanded hektarid metsa ootavad siiani istutamist, aga raha ei ole. Raha 2009a tormimurrualade ümberistutamiseks on täpselt nii palju, kui prantsuse sonidega ätid peale palombière hooaega istutada jõuavad.(palombière on igaaastase oktoobrikuise tuvipüügaga seotud teadusharu Aquitaine maakonnas)
Siin on see koht, kus tuleb "Likeda" -->
(muide, kas sa oled juba minu palombière fotosid näinud?) Aga jätkuks eelnenud jutule - teedel pole näha aisamatki poolanumbriga autot, mis viitaks välistööjõu kasutamisele. Ainsate võõrleeginäridena kohtab siin eestlaste kõrval 200km kauguselt tulnud baske, millele viitavad hispaania autonumbrid. Olukord on tõesti niru, Prantsusmaad on tabanud kärbetelaine, mis vajutab ka metsas kõvasti pidurit. Sadadest eesti metsamasinatest on siia jäänud vaid kümme või paarkümmend. Pooled nendest seisavad.
Meie saatus selgub niipea, kui saame teada, kas saan oma soovitud hinna või mitte. Olgugi et ma kõigest hingest sooviks siin elada ja tööd teha, on kõigel piir. Võib kõlada liialt pragmaatiliselt, aga kui ma ei saa maksta heale saemehele 10 euri tunnis kätte, on see märk liialt madalatest hindadest. Tulime septembri lõpus siia suurt puud raiuma, ent lõikame praegu harilikku eestitüüpi peenikest lehtmetsa jämeda puu hinnaga 6 euri riidaruumi eest. Normaalne hind sellise töö eest kus tippsaemees suudab toota 30 ruumi päevas, oleks 10 euri riidaruumi eest. Prantslane ise on ammu sae sisse konserveerinud ja istub kodus abirahade peal, keegi ei käivita saagi alla 30 euri tunnis.
Siinsed kehvad hinnad on ikkagi endiselt eesti hindadest peajagu üle, aga õnneks ei ole Eesti ja Prantsusmaa ainsad kohad, kus mets kasvab. Võtsin mõned kõned Rootsi ja seal oleks meile tegemist nii istutamises kui noorendike hoolduses, võimalik et saaks ka lehtpuu lageraiet. Aga mis täpsemalt saab, see selgub juba käesoleval kuul. Kui olukord ei parane, siis tuleb 2012 rootsiaasta.

Paar fotot ka lõpuks:


 Mõista, mõista mis see on.

  
Selliseid riitasid on Landes puupüsti täis.  

Thanks for visit !