pühapäev, juuni 05, 2011

Veinisoovitus: Baron de Lestac, Bordeaux

Saabusin äsja jälle Prantsusmaalt uute veinikogemustega. Kui 2009 a algul Prantsusmaale minnes oli vein minu jaoks lihtsalt kibe alkohoolne jook, siis nüüd olen ma veinikuradi kümne küüne tugevas haardes juba kolmandat aastat ja maitseeelistused hakkavad välja kujunema. Nüüd mai keskel avastasin enda jaoks täiesti uue veininüansi - tammevaadis laagerdunud valged kuivad veind. Poelettidel on valged kuivad veinid äratuntavad rohelise või rohekaspruuni selgelt läbipaistva pudeli järgi. Tammevaadile viitab prantsuse veinide puhul fraas: Vinifié en Futs de Chéne või Eleve en Futs de Chéne.  Teistes keeltes võib kohata tammevaadis laagerdunud veini sildil järgmisi väljendeid:

Crianza
Reserva
Gran Reserva
Roble, Barrica, Oak Aged
Riserva
Fermented in oak vats (valgete veinide puhul)

Veiniinfo nautimus.ee kodulehekülg kirjeldamas minu lemmik veini:

Baron de Lestac Blanc Eleve en Futs de Chene Bordeaux
Viinamarja sort: Sauvignon Blanc, Semillon, Muscadelle
Aastakäik: 2007
Maht: 750 ml
Kangus: 12%


Keskmise täidlusega, küps, kuiv, väga aromaatne valge vein
  • vein on laagerdunud mõned kuud tammevaadis
  • aroom on kompleksne, rikas. Tunda on valgeid marju, puuvilju, vanilli
  • maitse on keskmise täidlusega, väga heas balansis. Suurepärane harmoonia värskuse, täidluse ja tamme vahel.
  • suurepärane näide korralikust tammes laagerdunud Bordeaux valgest veinist

Kui Baron de Lestac'i punane vein on Cabernet Sauvignon'i ja Merlot'i kompott ja roosasse on segatud lisaks veel Cabernet Franc'i, siis Baron de Lestac blanc pärineb Sauvignon'i ja Semillon'i viinamarjadest.

Viimase prantsusmaa nädala jooksul jõime seda veini igapäevaselt grilli kõrvale. Vein oli saadaval kõigi suurte poodide veiniriiulitel hinnaga ca 4€/pudel.

Kuigi olime oma Multivan'iga ja käru oli ka taga, siis tegin suure vea ja tõin kaasa vaid 9 pudelit! Käisime küll Castel Freres'e veinitehases Bordeauxi küljeall, aga selgus et see on suur tehas, millel puudub tehasepood.

Kaasa ostetud pudelid rabasime Intermarche veinilettidelt ja need pärinesid partiist, mis oli kõvasti vähem tammelaagerdumist saanud, aga vaatamata sellele hüva kesvamärjuke.

Kui mõni veinisõber suudaks nüüd selle peale öelda, et kui sulle meeldib SEE, siis sulle meeldib kindlasti ka TOO, siis ma oleksin jube tänulik. Kõike veine ise lihtsalt ei suuda järgi proovida.

Kommentaare ei ole:

Thanks for visit !