kolmapäev, juuni 02, 2010

BioLandes, Florian ja Bambus

Kirjutasin eelmises sissekandes lõigukese sellest, kuidas Prantsuse perefirma BioLandes Technologies männikoort kasutab. Käisin Florianiga täna üht koormat Le Sen külas asuvasse tehase lattu viimas, et mõned fotod blogi jaoks teha. Google Maa abil on võimalik koorimistehase suurusest ettekujutus saada.
Lisaks tegin ühe panoraami seni kuni Florian koormat maha laadis. Florian on mu uus sõber Austriast, kellel on siin päris palju rauda tööle rakendatud. eelmises sissekandes mainitud masinad ja fotol olevad kokkuvedajad on ka tema omad.  Hetkel napib tal kõikide masinate peale tööjõudu ja sellega seoses näeb tema päev välja selline, et mõned tunnid lõikab harvesteriga murdu. Tema isa veab kohe materjali langiäärde kokku. Muide siin on üks eriline nüanss - neil on lisaks kahele TimberJacki kokkuvedajale ja ka 2 Scania väljavedajat. Kokkuvedajad ei vii nagu harilikult materjali langiäärde laoplatsile vaid tõstavad otse väljavedajale koormasse. See säästab üheltpoolt küll töötunde (jääb ära laoplatsilt väljavedaja koormasse ladumine), kuid samas väljavedaja seisab enamus aja tööta ja ei teeni raha. seda võib lubada omale siis kui ei pea soolaseid liisingumakseid pangale maksma. Need on ju tegelikult masinad, mida kulutavad töötunnid, mitte aastad. Seega ongi Floriani üks väljaveoauto ostetud peale Rootsi tormimurdu 2005, kuid odomeeter näitab hetkel vaid 290 tuhat km, mida on väljaveoauto jaoks ääretult vähe. Florian ise ütles, et kui ausat hinda ei maksta, siis tema masinad parem seisavad kui et töötavad poolmuidu. See on üpris filosoofilist laadi küsimus kui natuke süveneda. Ühesõnaga tema autod ringi ei rassi vaid hetkel veavad vaid oma lõigatud materjali 10 km kaugusele.

See on nüüd näide sellest, mis see männipuit siin kaalub.
5 pakki on rekka peal - ca 40 tihu -  ja puidu nettokaaluks tuli 41 400 kg - tonn per tihu - võta või jäta. Allpool on üks panoraamfoto, mille pealt on see kaalutud koorem  näha, mille kohta kaal need tsekid väljastas.Vasakpoolne tsekk on auto ja parempoolne haagise kohta.















Ma muide olen vaikselt hakkanud maad kuulama, kes müüb mõistliku hinnaga John Deere'i 1110 vedajat  ja 1070  harvesteri. Aga see on vaid selline kauge perspektiiv, et mitte öelda viisaastaku plaan.  Seda kuuldes pakkus Florian kohe oma väiksemat Timberjacki forwarderit mulle hinnaga 80 tuhat. Masinal on 8500 töötundi ning uus mootor, millel vaid 500 töötundi. Paneb lausa mõtlema.



Kuna ei taha eraldi selle jaoks uut sissekannet teha, siis panen siia veel paar fotot. Esimene on sellest, et murelid on vaikselt valmis saamas. Päris head, kirsile iseloomulikku hapu maitset ei ole. Ainult, et meil on üks väike ahvipoiss, kes kirsipuu otsas ronib ja pooltoorelt marju maiustab :)






Prantsusmaa ei ole just tuntud bambusemetsade poolest, aga siin-seal on võimalik leida mõnekümne kuni mõnesaja meetrise läbimõõduga bambuse tukakesi. Kuna need tukakesed on harilikult maamajade läheduses, siis võib arvata, et need puud on esialgu maja juures ilutaimena kasvatatud, kuid seejärel potist plehku pannud. Kuna siin tundub olevat bambuse nii nagu ka palmi areaali põhjapiir, siis nad siin küll eriti võimsad ei ole - suurim diameeter mis mina nägin, jäi alla 10 cm. Selle koha peal, kus antud foto on tehtud, küündisid puuladvad  umbes 10-12 meetri kõrguseni. Kuna nad kasvasid elektriliini läheduses, siis olid liinihooldajad 6 meetri kõrguselt seda bambusehekki natuke liinipoolsest servast püganud. Muide, puit on bambusel jube kõva - ma arvan, et midagi tammele lähedast.

Vietnamis ja Koreas pidi bambus aga kasvama kuni 85 m kõrguseks.
Siis on tegu juba väga tõsiselt võetava ehitus- ja käsitöömaterjaliga. Kui natuke mõtleks, leiaks ka siinsele 10cm diameetriga bambusetorudele kasutust igasugu vidinate ja aiamööbli valmistamisel.

See on nüüd esimene looduslik toode, mis mulle pähe torkas, mida bambusest võiks teha.  Lisaks tegin omale kaarditopsi - 40cm pambusetops umbes nagu see pliiatsitopski, aga seal ma hoian rulli keeratuna suuri maa- ja metsakaarte. Fotot hetkel käepärast ei ole.

Veebiavarustes ringi surfates adusin, et bambusmööbel on päris eksklusiivne ja hakkasin endale ka tahtma. Vaadake ise:

http://www.livingbamboo.com/

4 kommentaari:

Unknown ütles ...

Ilus pilt koos Saaraga. Ei paista küll, et väga paks oleksid, aga see võib olla ka tingituna sellest, et oled hakanud Villu pükse jm riideid kandma. Edukat tööd;)

Triin ütles ...

Selle vist meisterdasid ka juba valmis? http://www.livingbamboo.com/Index.aspx?P=21&CateID=14012009141201&ProID=16012009115431 :)))

Sää on tõesti niii suur-suur juba.
Pliiatsitops väga nutikas!

Ragnar Pärli ütles ...

Vaata, aga vaata mida sina Triin vaatad. Veiniriiul :) Seda oleks vaja küll. Ja palju muudki võiks teha, aga ma ei saa aru kuidas need liitekohad tehtud on, hakka või ise midagi välja nuputama.

Triin ütles ...

ei noh ma selle veiniriiuli sealt välja valisin ikka rohkem Sinu pärast:D Prantsusmaa ja vein ja nii:D
Aga kui sul teie oma ära tehtud on, siis teine võib mulle:)) Mul siin ka veinide hulk muudkui kasvab!

Thanks for visit !