pühapäev, jaanuar 24, 2010

Kas sina tead ruudu pindala valemit?

Kuna hoian eesti kooli- ja haridussüsteemil kätt pulsil, siis juhtusin klikkima postimehes järgmist reporter.ee artiklit:
Kas sina mäletad koolis pähe tuubitud valemeid?

Okei, esimene plika ei teadnud kiirenduse valemit, so what mõtlesin. Kaamera hirm, mõttekramp ja mis kõik veel võib olla, et ei suuda tõesti kiirenduse valemit välja mõelda. Ma ütlen justnimelt VÄLJA MÕELDA mitte MEELDE TULETADA , sest keskkooli lõpetanud inimene võiks imo (in my opinion) teada misasi on kiirendus. Kes juba teab, küll see suudab ka valemi välja mõelda. Selliseid asju ei õpita ometi pähe - need on asjad mille sisu mõistmiseks tuleb osata natukene mõelda, mitte meelde jätta. Kui õpid pähe ilma et oleksid sisust aru saanud, siis on ju loogiline, et see on 2 päeva peale kontrolltööd või eksamit ununenud.  Pähe võib õppida näiteks butaani keemilist koostist, inimese kromosoomipaaride arvu, podagra sümptomeid, Burkina Faso pealinna, pii komakohti, Ümera lahingu toimumisaastat või kuhu lauses koma panna, aga mitte kiirenduse valemit.

Esimene plika, kes ennast üsna intelligentseks pidas, võiks tegelikult selle lause peale punastada küll. Ilmselt ta siiski kõige hullem ei olnud ja ju tema suust oleks me ruudu pindala valemi kätte ka saanud. Kiirendus - see on aga midagi kosmilist, enneolematut ja elukauget - miks vaevata oma pead selliste asjadega eksole. Spikerdame parem ja saame sita kaelast ära!
Videoklipi arenedes hakkas mulle tunduma, et vahelt on ära jäänud need küsitletud inimesed, kes teadsid kõiki vastuseid, kuna neid ei ole huvitav vaadata - kollane ajakirjandus ju siiski - näitab peamiselt elu pahupoolt! Loodan, et see oli nii.

Asi kiskus halenaljakaks kui terve plejaad vastanuid ei teadnud ruudu, ristküliku ega kolmnurga pindala valemit. Vanemad prouad, oskamata vastata küsimusele "mis on täisnurkse kolmnurga pindala arvutamise valem" jätavad paraku noorematele petliku mulje, et ära elamiseks polegi vaja selliseid asju teada. Olgem ausad, tegelikult elab ära ka tähestikku,  kindlasti ka numbreid ja tähti üldse tundmata, aga minul tekib küsimus mis elu see selline on.

Ausaltöeldes olin pahviks löödud. Inimesed, miks te üldse käite koolis? Kas sellepärast et kool on moes ja teatud vanuseni suisa kohustuslik? Või et vanematele hea laps olla?
Te võite nüüd mõelda, et mis sina, matemaatik, targutad. Sina muidugi peadki teadma selliseid asju une pealt.
Aga küsimus ei ole selles. Need küsimused, mida reporter.ee video käsitles ei tohiks ühelegi humanitaarilgi vastamata jääda. Samamoodi nagu reaalvaldkonna inimesed võiks osata mõnd võõrkeelt ning ilusat emakeelt nii kõnes kui kirjas.

Siia hakkan koguma naljakaid küsimusi, mis minult on küsitud. Mõtle siis kas SINA saad aru, miks see või teine küsimus pentsikuna näib:
* Mis ajavööndis asub London
* Mitme kg suurust tõmbejõudu kannatab 1 kuupsentimeeter keevitust
*

1 kommentaar:

mK ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.

Thanks for visit !