kolmapäev, jaanuar 27, 2010

Langimasu. Või ei ole kah tegelt.


Umbes nädal aega tagasi ühel hommikul teatas Sebastien, et üks lank, kus me lõikasime 748 ruumi palki, oli täiega sitalt lõigatud ja Hispaanlased olid 3 rekkakoormat paberisse saatnud. Merde! Nõutud pikkuse - 240 cm - asemel oli kõvasti sees 235 cm palki.
Loomulikult mitte 50% kogumahust nagu mõni võib arvata kui sellist lauset loeb.
Sõna "kõvasti" kasutatakse juba 5% praagi korral!

Ja nüüd nii Alain kui ka Christian Murlaan (saekaatri firma omanik) on meie peale maruvihased ja ei luband meile enam totaalilanke anda. (Totaaliks nimetame neid lanke, kus tuleb kogu puu ära laasida ja järgata, peenike ladvapaber koondada). Et las iga kingsepp jääb oma liistude juurde mis tähendab et meie mehed peavad harvesteri eest juuri lahti laskma, jämedaid oksi laasima ja vahest mõne suurema souche otsast ära järkama.
souche - pr.k känd, kasutatakse sama koha peal kus eestis sõna vineeripakk - eriti kvaliteetne oksavaba esimene palk.
Meie juurevanad ongi nüüd nädal aega ainult juuri lasknud, Sebastien vahest laseb minul ÜKSI mõnes kohas totaali lõigata. Sest ta on aru saanud, et ma olen tegelikult Erikust parem. Erik on see, keda ta meile umbes kogu eelmise aasta I poolaasta eeskujuks tõi - kohalik saemees, kes murlaani saekaatrile teenust pakub.

Aga kuidas selline viga tekib, et kümneid palke vales mõõdus oli küsite kindlasti endamisi. Seletus on väga lihtne - eesti saemees pole jämedat puud mujal näinud kui raudteejaama pargis. Meil on aga mõnel langil kõik puud nii jämedad. Seoses sellega on vaja mõõta ja järgata ülitäpselt, mööda ristlõiget, et palk ükskõik kust mõõtes +/- 2cm oleks.

Siinkohal meenuvad Riigiriksi mullusuvised palgid, mis olid alguses puha ühelt poolt 10 cm lühemad kui teiselt poolt. Lihtsalt saage ei osata risti puud panna, silma ei ole. Õnneks Riigiriksiga saime mõõdud korda kui näitasin mõned korrad, et su palk on ühest küljest mõõtes 10 cm lühem kui teisest küljest. Võttis käsile, sai asja. Muidugi, Sebastien tookord küsis umbes korra nädalas "When the old man go home?". Lihtsalt ei vaadata hästi selle peale kui metsas aega parajaks tehakse, plära ja tubakat rohkem kui tööd.

Aga mitte Riigiriksist ei tahtnud ma rääkida. Seekord on minu prime suspect Tom, kes oli Tanni sõnul on eestis varem ka metsa teinud. Tegelikult saime kohe kõik aru, et saemeest temas ei ole. Ja kui mees peale esimest kuud endiselt ketti teritada ei oska, siis ilsmelt pole see töö tema jaoks. Poisid ise ka maruvihased, tahtsid et ma Tommi ära saadaks. Aga hiljaks jäin, nüüd sööme seda suppi üheskoos.

Murlaan kaotas Hispaanias oma palgile turu tänu meie praagile, nüüd kui totaali lõikan, on mul on uus mõõt - üle 30 cm koorealuse diameetriga palgid peavad ükskõik kust mõõtes mahtuma vahemikku 252 cm..255 cm. Minujaoks pole probleem, kuna ma lõikan +/- 1 cm harilikult.

Aga ilmselt Tomm ja ma ei ütle et ainult tema ei teadnud et see täpsus nii oluline on. Palgi mõõdud võivad valeks minna järgmisi vigu tehes:

1)Mõõdetakse nii et lint ei jookse puuga paralleelselt vaid 20-30 cm nihkesse. Aga see teeb pikkuse veaks juba kindlasti ca 1cm. Lahendage täisnurkne kolmnurk kaatetitega 20 cm, 250 cm, saate teada, palju selline viga palgipikkusele mõjub.

2)Oksad jäävad keset linti lindi ja puu vahele ja ei viitsita ära võtta.

3)Mõõdulint Spencer oli näiteks poest ostes 2cm vale. Lisaks peab alati veenduma, et peale parandust lint ei valetaks. Tegelikult venib see traadist väänatud pöörlev otsakonksu kinnitus ka julgelt 1 cm. Ostke parem Husqvarna mõõdulint omale. Või siis ainult see ots, neid saab eraldi ka osta, see ots on parem.

4)Vaadatakse küll kus on õige koht, aga ei saeta selle koha pealt. Selleks tuleks ketiga märkida, üle mõõta ja siis alles parandust arvesse võttes järgata.

5)Otsakonks pannakse 1-2 cm kohe alguses valesti kui palgiotsale ligi ei pääse ja järkamisel ei arvestata (ei osata arvestada) seda viga tagasi. Lõigatakse ikka lindi näidu järgi.

6)jämedat palki mitte puuga ristlõikes järgata vaid nurga all, tekib jube viga. See viga tuleb kahel põhjusel - kas saed ise viltu või ei oska ketti teritada ja kett veab viltu. Või ei osata saage ümber felling dog telje liigutada vaid saetakse nagu noaga leiba - saag liigub allapoole olles pidevalt paralleelselt maaga.
Lahendage trapets, mille üks paralleelsetest külgedest on 250 cm, lühemad küljed on ca 1m ja kumbki lõige läheb nihu 5 kraadi. Pakun et 7.-nda klassi ülesanne. Andke mulle ka teada, mis te veaks saite.

Oi, ma ise ka ei teadnud, et nii palju asju peab jälgima :) Peale vaadates on näha, et need vead võivad esineda kõik ka ühe palgi lõike puhul. Üldiselt mõned vead võivad maha taanduda tõenäosuse alusel, aga võtame halvima variandi, mille puhul kõik vead on kallutatud sinnapoole, et palk tuleb loodetust lühem ja näeme, et 10cm viga pole hooletu mõõtmise ja järkamise korral mingi probleem tulema.
Ja nüüd kui rekka koormas on aktsepteeritav 3-4 praakmõõdus palki, siis saate aru küll, miks murlaani saekaater enam SELLESSE hispaania saekaatrisse palki müüa ei saa.

Üks asi, millest ma kindlasti tahan kurbusega rääkida...
See viga mis meil juhtus, on vähese kontrolli tõttu algajatel saemeestel kerge sisse tulema. Mina tunnistasin oma viga, et ei kontrollinud oma töölisi piisavalt.
Tahaks öelda küll, et kontrollisin, aga tulemustele ei saa vastu vaielda.
Hetkegi ma ei mõtle sellele, et murlaan valetab ja tahab meile rahaliselt "ära teha". (Selle langi eest kirjutaksin arvele 3k eur kui seda jama poleks esinenud).
Jutuga tahtsin jõuda sinnamaale, et paljud Eesti firmad löödi nii Rootsist kui ka siit minema halva kvaliteedi tõttu. Aga need "üllad" ärimehed tulevad kõrvad lontis koju ja teatavad et neid nu**itakse ja rahasid ei maksta välja. Tegelikult on see turumajanduses täiesti normaalne, et teenuse kvaliteedil on oma nõuded ja kes need nõuded täidab, neist valitakse sobivam variant välja. Ja kui teenuse kvaliteeti ikka üldse ei ole, siis ei saa ka raha välja maksta. Võimalik, et pean selle langi tegemise eest veel peale maksma või järgmise 500+ tihumeetrise langi küsima tasuta tegemiseks, et näidata, et mul on nüüd mehed, kes oskavad palki mõõta. Selline ongi äri, midagi pole teha.


Korralik õppetund, aga rahaliselt saan hakkama. Mul on portfellis päris korralik koolituspagas:
1)Koolitus 2008 oktoobis Saksamaal teemal "ära võta tööd ilma lepinguta ette või tee seda siis kui 100% usaldad teist poolt", koolituse hind 30 tuhat EUR
2)Eesti haigekassa korraldas mulle 2005 a koolituse teemal "töölise haigekassa hakkab kehtima 2 nädalat peale esimest sotsmaksu laekumist", koolituse hind 100 tuhat EEK
3)Erinevad koolitused teemadel "Tahad sõbrast lahti saada, laena talle raha", koolituste koguhind 0,5 milj. EEK

Kommentaare ei ole:

Thanks for visit !