kolmapäev, jaanuar 13, 2010

Naljakas kokkusattumus parcellidega

parcelle - pr. keeles kinnistu. Seda sõna kasutavad prantslased umbes sama koha peal kus eestlastel on sõna "lank".
Meie räägime siin ka omavahel juba aasta otsa mitte lankidest vaid parsellidest.

Teeme siin teenust mitmetele teineteisest täiesti sõltumatutele firmadele. David - ühe firma harvesterimees kutsus meid ühel õhtul üht pisikest lanki tegema. Davidi firmalt töid telliva firma poolne mees oli ka kohal. See mees keda eestis kutsutakse meistriks - annab langid kätte ja ütleb mis mõõtu lõigata. Tiirutasime ja tiirutasime metsas ja lõpuks saime oma langi kätte. Langil oli nii vähe murdunud puid, et ma ei viitsind oma saagi välja võttagi. Iks tegi üksi ära - lõikas kännust lahti ca 50 mändi. Ei saanud isegi paaki tühjaks. Ma üritasin samal ajal langi piire leida ning keerutasin niisama näpuvahel powerballi.

Järgmine hommik pidime teise firma meistri - Sebastieniga minema uusi lanke vaatama.
Sõitsime umbes samas kohas kus eelmine päev Davidiga ja Sebastien ütles et näe - mingi traktor sõidab meie parselli peal. Ma ütlesin, et see on see lank, mis me eile Davidile lõikasime. Ja et David peaks seda praegu lõikama.

Tuli välja, et David töötas vale langi peal. Võiks arvata et jama kui palju. Olukorra päästis loomulikult see, et David ja Sebastien on vanad sõbrad. Meie jaoks ei muutu midagi, üks töötund tuleb ainult ühest tabelist teise kirjutada.
Sebastien ütles naljatades, et ta kutsub nüüd Davidile politsei :) Vahest kui nende firma Harvester vale langi pealt näiteks 10-kond puud kogemata lõikab, on nad 1000 EUR trahvigi saanud, lisas.
Meil jääb nüüd üle oodata kui Davidile ka õiged piirid ette antakse ja ka seal ka juured lahti lasta ja võibolla mõni jämedam palk ära järgata ning suuremad oksad ladvast laasida.


Muideks, langid on siin täiesti märkimata. Puuduvad sellised suured metsahalduse katusorganisatsioonid nagu Sveaskog või Södra Skogsägarna Rootsis (viimane koondab 50 tuhandet metsaomanikku), kus langid on perfektselt märgistatud ja infosüsteemidest on võimalik paari minutiga iga langi kohta värske aerofoto välja printida ning näiteks pindala mõõta.
Prantsusmaal on väikeste lankide puhul pool tööd langi piiride kindlakstegemine.

Täna varahommikul muide viisid Tauno, Tann ja Iks Tommi Borduu lennujaama. Ja Tauno tõstis toolilt Tommi jope enne kodunt väljumist nii õnnetult, et 0,7-ne Rachmaninoffi pudel kukkus taskust põrandale kildudeks - sellega oli Tommi lennureis rikutud!

Kommentaare ei ole:

Thanks for visit !